Hívja most: 06 70/298 0905, 06 70/660 4277| Írjon nekünk: packkolor@gmail.com

https://elvitelesdoboz.hu/

Örömmel jelezzük, hogy elkészült új weboldalunk https://elvitelesdoboz.hu/ a rendeléseiket ott is leadhatják ! . (tel. +36 70 298 0905 )

https://elvitelesdoboz.hu/

                                   Elkészült az új weboldalunk ! Nézz be !   

                                      https://elvitelesdoboz.hu

           

            Módosított EPR rendelet !

            

2023. június 29-én egy kormányrendelettel (276/2023. (VI-29)) módosították a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer szabályait. „Mivel az új szabályokra nem volt elég idejük felkészülni az érintetteknek, érdemes a rendelet hatályba lépése utáni időszakban is további hatáselemzéseket végezni a kötelezettségek pontos teljesítése és a plusz terhek kiszámítása érdekében.” – emelte ki Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

 

A csomagolási anyagokat érintő módosítások

A módosítás következtében az EPR rendelet nem vonatkozik a lakossági, illetve az egészségügyi szolgáltatóknál képződő gyógyszerhulladéknak minősülő, a gyógyszerrel közvetlenül érintkező fogyasztói csomagolásra.

A fogyasztó számára történő értékesítés helyén használt, megtöltésre tervezett és szánt csomagolószerek és az ilyen célú egyszer használatos csomagolószerből létrehozott csomagolások esetében a kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettség a csomagolószer gyártóját terheli, miközben a rendelet korábban a belföldi csomagolószerértékesítőket kötelezte volna díjfizetésre.

A módosítás értelmében a csomagolás-összetevőkre az egyes összetevőkre vonatkozó körforgásos kódokat és az azokhoz tartozó kiterjesztett gyártói felelősségi díjtételeket kell alkalmazni.

Az újrahasználható csomagolószereket érintő változások

A módosító rendelet a termékdíj szabályozáshoz hasonló lehetőségeket vezet be az EPR díjfizetési kötelezettség alóli mentesüléshez az újrahasználható csomagolószerek esetében az alábbiak szerint.

Nem minősül saját célú felhasználásnak a termékdíj szabályokhoz hasonlóan

  • a belföldi gazdálkodó szervezet tulajdonában lévő, külföldről visszahozott, az országos hulladékgazdálkodási hatóság újrahasználható csomagolószerek nyilvántartásába felvett újrahasználható csomagolás végleges elválasztása a terméktől, amennyiben a csomagolószer első felhasználása során a kiterjesztett gyártói felelősségi díjat korábban megfizették, vagy
  • a külföldről behozott csomagolás részét képező újrahasználható csomagolás végleges elválasztása a terméktől, ha azt a kötelezettség keletkezésétől számított 365 napon belül igazoltan visszaszállítják külföldre. A külföldre történő kiszállítás szállítólevéllel vagy fuvarokmánnyal igazolható.

Továbbá nem minősül saját célú felhasználásnak a külföldi előállítású csomagolást alkotó újrahasználható csomagolószer végleges elválasztása az árutól vagy az újrahasználható csomagolószerből csomagolás létrehozása, ha annak bérbeadója a hulladékgazdálkodási hatóság által kiadott bérleti rendszer üzemeltetésére vonatkozó engedéllyel rendelkezik. Ebben az esetben a gyártónak nem kell teljesítenie például az EPR rendelet nyilvántartásba vételre, valamint a nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó előírásait. Kivéve ha az újrahasználható csomagolószer belföldön válik hulladékká.

Abban az esetben sem kell a kiterjesztett gyártói felelősségi díjat megfizetni az újrahasználható csomagolószerből létrehozott csomagolás forgalomba hozatala esetén, ha azt az országos hulladékgazdálkodási hatóság felvette az újrahasználható csomagolószerek nyilvántartásába – kivéve az első alkalommal létrehozott csomagolás belföldi forgalomba hozatala.

Az EPR kötelezettség alóli mentesülés átvállalási szerződés vagy nyilatkozat alapján

Eddig csak a gépjármű termékáramban érintett termékek, vagyis a gépjárművek gyártói vállalhatták át szerződés alapján az EPR díjfizetési kötelezettséget, a módosítás alapján azonban a Közösségi rendeletek szerinti mezőgazdasági termelői szerveződésen keresztül forgalomba hozott körforgásos termék esetén a mezőgazdasági termelői szerveződés is átvállalhatja azt.

A sütőolajok esetében nyilatkozat alapján van lehetőség mentességet kapni. Nem kell a kiterjesztett gyártói felelősségi díjat megfizetni, ha a fizetésre kötelezett gyártó vevője nyilatkozik arról, hogy a megvásárolt sütőolajat más termék előállításához közvetlen anyagként használja fel, amelynek során a sütőolaj a technológiai eljárás szerint beépül az előállított termékbe.

Készletre vétel alapján történő nyilvántartás vezetés

A módosító rendelet értelmében a gyártó jogosult a nyilvántartást a forgalomba hozott körforgásos termék helyett a készletre vett körforgásos termékről vezetni. Ebben az esetben a gyártó által fizetendő kiterjesztett gyártói felelősségi díj mértékének meghatározása során a forgalomba hozott körforgásos termék mennyiség helyett a tárgynegyedévben készletre vett körforgásos termék mennyiségét kell figyelembe venni. A gyártó a készletre vett körforgásos termékről történő nyilvántartás vezetésre vonatkozó választását a negyedéven belül nem változtathatja meg.

A készletre vétellel történő nyilvántartás vezetés negyedév fordulójával történő választása esetén a gyártónak a tárgynegyedév első napján készleten lévő körforgásos termékeiről leltárt kell készítenie, amely egyben a tárgynegyedévi körforgásos termékek nyitókészlete és az adatszolgáltatás része.

A hulladékgazdálkodási hatóság felé megküldött adatok utólagos módosítása

A gyártó az egyes tárgynegyedévekre vonatkozó adatszolgáltatásának adatait legkésőbb a tárgyévet követő év március 31-éig módosíthatja az eddigi határidő helyett, amely a számla kézhezvételétől számított 15 nap volt.

A fentieken túl a módosító rendelet számos változást eredményez az EPR szabályozásban, melyek vállalkozások tevékenységére gyakorolt hatásának megvizsgálásába érdemes szakértőket is bevonni. „Mivel a kötelezettségek megsértése esetén az illetékes hatóság hulladékgazdálkodási bírságot szabhat ki, vagy akár a körforgásos termék forgalomba hozatalát fel is függeszthetik, nem szabad félvállról venni az új szabályok értelmezését, a rendszer bevezetését a cégeknek.” -figyelmeztetett Ágoston Krisztián, a LeitnerLeitner tanácsadója.

google-site-verification: googlec69aa9dfa50e1172.html

Hívja most: 06 70 660 4277 ; 70/298 0905 | Írjon nekünk: packkolor@gmail.com